Mogulul și-a plasat oamenii în funcții cheie din Ministerul Agriculturii și la Administrația Domeniilor Statului. Funcționarii, unii în cofl ict de interese, nu au mai lucrat în folosul statului: au închis ochii la nereguli, au semnat la ordinele șefi lor și au predat averea Institutului Sursa: VLAD STĂNESCU
Dan Voiculescu avea nevoie de susţinere politică pentru a putea pune mâna pe Institutul de Cercetări Alimentare (ICA). În 2000, partidul său, PUR, intra la guvernare după ce, alături de PDSR, a constituit Polul Democrației Sociale din România. Prioritățile principale ale acestuia au fost Ministerul Agriculturii şi, în special, Agenţia Domeniilor Statului (ADS).
Unul dintre membrii PUR, Jean-Cătălin Sandu, a fost propulsat director al Direcţiei juridice din ADS. În 2003, el era singurul reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a ICA. Sandu era într-o stare de vădită incompatibilitate şi conflict de interese: deținea la acel moment și calitatea de administrator al uneia din firmele grupului GRIVCO – SC „Benefica” SA București și încasa lunar de la această societate o indemnizație de 5.807.822 de lei vechi.
Încrengătura de interese
Prin intemediul acestuia au fost selectaţi membrii din Consiliul de Administraţie (CA): Flavius Pop, prieten şi subaltern al lui Jean-Cătălin Sandu, iar Gheorghe Mencinicopshi a fost menținut președinte al CA.
A mai fost numită membru în CA Eugenia- Paula Spulber-colaboratoarea lui Mencinicopshi care nu a fost, potrivit propriei declaraţii, nici măcar consultată în legătură cu această desemnare. Doi dintre cenzorii ICA, Alexandru Petre şi Grigore Marinescu, erau reprezentanții unei societăți care asigura consultanță contabilă pentru mai multe firme din grupul GRIVCO. Ceilaţi doi cenzori - Ene Vica era director economic la Bioprod, iar Mihaela Safta era salariată la Benefica SA- societate