Preşedintele Curţii Constituţionale a declarat despre ping-pong-ul cu legea câinilor maidanezi că „aşa e jocul legislativ”. Probabil astăzi a fost un rever, din moment ce legea a ieşit constituţională, după ce la primul serviciu fusese neconstituţională.
Tare mi-ar plăcea, însă, ca această schimbare radicală de poziţie să nu devină obişnuinţă, mai ales acum, când urmează discutarea legii prin care se modifică legea referendumului.
Ca să înţelegeţi, într-o zi de sâmbătă, 21 septembrie mai exact, preşedintele Traian Băsescu nu a plecat la cumpărături conform obiceiului de sfârşit de săptămână, ci a trimis preşedintelui CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului. V-aţi fi aşteptat cu toţii ca sus numita Curte să raspundă rapid că sesizarea este nefondată, nu-i aşa? Că doar avea de-a face cu aceeaşi lege, compusă din 4 articole, iar contestaţia priveşte doar două articole mari şi late. Cu atât mai mult cu cât s-a pronunţat deja asupra aceleiaşi legi, care nu a fost modificată în urma cererii de reexaminare. Şi a declarat-o constituţională, dar aplicabilă la un an de la adoptarea acesteia. În plus, argumentele folosite de Traian Băsescu sunt similare cu cele din sesizarea parlamentarilor, care a fost depusă pe 4 iunie, iar CCR a respins-o 22 de zile mai târziu, pe 26 iunie. Ei bine, Curtea Constituţională a României a stabilit termenul maxim de pronunţare, de 30 de zile!!! Pentru legea câinilor fără stăpân, care a implicat mult mai multe probleme şi era mult mai complexă, s-a stabilit un termen de 11 zile... Dar, chiar şi aşa, dacă CCR hotărăşte asupra sesizării de neconstituţionalitate pe 23 octombrie şi nu amână, e posibilă încă organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu pragul redus de 30% concomitent cu primul tur al prezidenţi