Cancerul de sân are un impact devastator asupra femeilor, mai ales că multe dintre pacientele diagnosticate nu se aşteaptă să primească o astfel de veste. Ca să treacă mai uşor peste, aceste femei au neapărat nevoie de suport psihologic, dar şi de sprijinul familiei sau al prietenilor. Daniela Sîrbu, medic primar de oncologie medicală şi fondator al Asociaţiei OncoHelp, atrage atenţia că multe dintre femeile din vestul ţării vin să-şi facă o mamografie când este destul de târziu, iar boala este într-un stadiu avansat, ceea ce înseamnă mai puţine şanse la viaţă. “Sunt femei care au văzut în urmă cu câţiva ani că au un nodul, dar nu au mers la medic din diferite motive: le-a fost ruşine, le-a fost frică de faptul că ar putea fi diagnosticate cu cancer sau au crezut că nodulul va dispărea în timp”, spune Daniela Sîrbu.
Pe lângă şocul psihologic pe care îl au la aflarea veştii că au cancer de sân, femeile mai trebuie să înfrunte şi răutatea oamenilor. “Există discriminare la locul de muncă. Chiar am avut un caz săptămâna trecută când o femeie a fost dată afară de la locul de muncă, după ce angajatorul a aflat că are cancer de sân. Probabil s-a gândit că nu mai are mult de trăit şi nu vrea să mai investească în ea. Oamenii trebuie să ştie că boala poate fi tratată, trebuie să vadă cancerul ca o banalitate”, spune Mihai Şuta, coordonator al Campaniei “Help25″.
Femeile care sunt diagnosticate cu cancer se pot înscrie în grupul de suport “Violeta”, de unde pot primi consiliere psihologică şi pot să-şi povestească experienţa de viaţă. Grupul “Violeta” a luat fiinţă acum nouă ani, fiind creat de către două femei diagnosticate cu cancer la sân. Anghelina Ghisici a învins această maladie, însă Violeta Ţăranu a pierdut lupta cu cancerul în urmă cu trei ani. Femeie povesteşte că aflarea veştii ca are cancer “lasă urme adânci, care poate nu se vindecă niciodată