Jens Weidmann, presedintele bancii centrale germane, se teme ca Germania se va confrunta cu o pierdere dramatica a competivitatii sale.
La trei zile dupa alegerile federale si in contextul in care discutiile privind viitoarea coalitie de guvernare se anunta neasteptat de dificile, presedintele Bundesbank (Buba), Jens Weidmann, trage un puternic semnal de alarma. Vorbind in cadrul unei ceremonii la Dusseldorf, el a creionat un viitor mai degraba ingrijorator pentru economia germana.
„Cand astazi se vorbeste despre Germania, nimeni nu o mai considera bolnavul Europei. Dar progresele economice trec repede. Este o lectia pe care experienta crizei a oferit-o anumitor tari din zona euro, precum Irlanda sau Spania. State care, odinioara, au aparut drept modele economice”, a spus Weidmann. In opinia lui, prima economie a Europei trebuie sa faca fata mai multor provocari importante.
In primul rand, a enumerat el, este vorba de continuarea mondializarii, cu dezvoltarea inovatiilor in tarile emergente si care, la un moment dat, va constitui o amenintare la adresa competitivitatii produselor germane.
In al doilea rand: politica energetica. Abandonul energiei nucleare si dezolvarea de noi tehnologii sunt o alegere care va costa scump nu numai bugetul, dar si intreaga economie.
In al treilea rand, patronul Bundesbank a evocat datoria. In pofida revenirii la un echilibru al finantelor publice, nivelul datoriei, de peste 80% din PIB, ramane, in ochii lui Jens Weidmann, prea ridicata. „Mai ales daca luam in considerare consecintele pentru economie si finante ale procesului de imbatranire a populatiei.
De altfel, imbatranirea populatiei reprezinta ultima provocare, avand ca efect o reducere cu 0,3% a cresterii anuale a tarii. Citand un studiu OECD, patronul Buba a amintit ca in 2060, Germania va afisa, dintre 42 de tari analizate, cel mai mic