Romancele beneficiaza de unul dintre cel mai reduse concedii de maternitate din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit studiului Caracteristicile Maternitatii si Cresterii Copilului, realizat de Accace.
„Analiza aduce in prim plan o imagine de ansamblu a conditiilor, drepturilor legale, responsabilitatilor si a beneficiilor financiare intalnite in Europa Centrala si de Est, precum si impactul pe care organizatiile internationale l-au avut asupra legislatiilor locale. Spre exemplu, durata concediului de maternitate din Romania este egala cu recomandarea Organizatiei Internationale a Muncii, de 18 saptamani”, au explicat expertii Accace.
Potrivit reglementarilor internationale in vigoare, durata minima a concediului de maternitate nu poate fi mai mica de 14 saptamani.
In Romania, concediul de maternitate este de 126 de zile calendaristice. Spre comparatie, mamele din Bulgaria beneficiaza de 410 zile de concediu de maternitate, insa Slovenia acorda cel mai redus concediu pentru nasterea copiilor, de doar 105 zile.
In ciuda duratei mici a concediului de maternitate, Romania are cea mai permisiva legislatie in ceea ce priveste acordarea acestuia si a indemnizatiei specifice, mamele putand beneficia de acestea dupa numai 22 de zile de cotizare la bugetul de asigurari in ultimele 12 luni. Printre cele mai putin restrictive tari in acordarea indemnizatiei de maternitate se numara Croatia, Polonia si Ucraina, care solicita doar ca mamele sa fie angajate in momentul acordarii concediului si a indemnizatiei de maternitate.
In ceea ce priveste valoarea indemnizatiei de maternitate, in regiune sunt state care acorda pana la 100% din media veniturilor mamei, inregistrate in perioade cuprinse intre 6 luni si un an, precum Serbia, Slovenia, Polonia, Croatia sau Ucraina. In Bulgaria, valoarea indemnizatiei scade la 95% di