Primarii penali nu pleacă din funcţii chiar dacă au fost condamnaţi definitiv sau au stat luni bune în arest. Actuala lege este în favoarea lor!
Obrazul gros al politicienilor penali, care nu demisionează dacă au fost condamnaţi sau arestaţi, şi o legislaţie incompletă conduc la situaţii absurde. În acest sens, avem două categorii de aleşi. Prima este cea a primarilor condamnaţi definitiv cu suspendare pentru corupţie, care nu părăsesc funcţiile şi îşi continuă liniştiţi mandatul ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Amintim aici pe Minel Prina, primarul din Slatina, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare.
Cătuşele nu-i sperie
A doua categorie este reprezentată de primarii arestaţi pentru corupţie care, după cinci şase luni de arest, se întorc în funcţii, declarând senin că sunt nerăbdători să-şi continue proiectele începute. În acestă ultimă categorie se înscrie Emilian Frâncu (57 de ani), primarul de Râmnicu Vâlcea (Vâlcea), reinstalat în funcţie după cinci luni de închisoare (25 aprilie-17 septembrie 2013). Edilul este acuzat că a cerut şpagă 10% din valoarea unor lucrări de construcţii din banii oraşului. Frâncu a fost pus în libertate deoarece a primit o condamnare de 4 ani închisoare cu suspendare. Hotărârea nu este definitivă.
Faţă de aceste anomalii administrative, Răzvan Orăşanu, directorul Societăţii Academice Române (SAR), consideră că ar trebui aplicat acelaşi principiu ca în cazul funcţionarilor găsiţi incompatibili de inspectorii ANI, adică pierderea funcţiei şi aplicarea unor interdicţii a dreptului de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării.
"Nu poţi prin lege să suplineşti lipsa moralităţii politice. În acelaşi timp, nu trebuie să mizăm pe bunul simţ al oamenilor şi să aşteptăm să demisioneze după condamnare. Vorbim de o disfuncţie a legii, normă care,