Dupa ce a propus cresterea contributiei la asigurarile de sanatate, atat pentru angajator, cat si pentru angajati, acum Solidaritatea Sanitara are o noua propunere: banii pentru cresterea salariilor in sistemul sanitar sa vina din economiile care s-ar putea face la achizitionarea medicamentelor si materialelor sanitare. Reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara” din Romania solicita Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate reducerea risipei banilor alocati pe medicamente si materiale sanitare, aceasta resursa putand acoperi, in opinia lor, o crestere a salariilor din sanatate cu cel putin 60%.
Federatia „Solidaritatea Sanitara” vine cu o analiza a CNAS pe capitole de cheltuieli care evidentiaza dublarea cheltuielilor cu medicamentele si materialele sanitare in ultimii 6 - 7 ani, in timp ce alocarea resurselor catre spitale ramane constanta.
“Reducerea cheltuielilor pentru medicamente se poate realiza prin cateva masuri ce pot fi aplicate intr-un timp foarte scurt respectiv: stimularea institutionala a consumului de medicamentele generice; introducerea protocoalelor de practica in medicina primara; introducerea cardului de asigurat (aflata in curs de desfasurare) si a controlului prescriptiilor din medicina primara”, sustine Viorel Rotila, presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara.
Cu alte cuvinte, reprezentantii acestei acestei organizatii sindicale vin cu propunerea ca medicii sa nu mai prescrie medicamente scumpe pacientilor, iar prescriptiile de la medicul de familie sa fie mai putin “generoase” ca pana acum.
“Cresterea finantarii sistemului sanitar trebuie sa fie dublata de cheltuirea utila a banilor in sanatate si de cresterea calitatii serviciilor medicale. Acest lucru este insa posibil doar printr-o modificare semnificativa a modului de gestionare a sistemului, una