Dan Voiculescu încearcă prin toate mijloacele să întârzie judecarea dosarului privatizării Institutului de Cercetări Alimentare în care este acuzat de spălare de bani. Prin chichițe procedurale, el are un singur țel: dosarul blocat până în anul 2018, când faptele de care este acuzat se vor prescrie.
Ancheta deschisă împotriva lui Dan Voiculescu şi a altor 12 complici, oamenii săi de încredere, membri ai Partidului Conservator sau funcţionari corupţi, are ca obiect modalitatea prin care acesta a privatizat Intitutul de Cercetări Alimentare (ICA) Bucureşti.
Miza era achiziționarea la prețuri subevaluate a patrimoniului imobiliar: terenuri de 36.676 metri pătrați și construcții de 9.983 de metri pătrați, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa şi având toate utilităţile în apropiere. Prejudiciul adus ministerului Agriculturii: 60.482.615 de euro.
Afacerile postdecembriste
Până în anul 2002, ICA a avut denumirea de Institutul de Chimie Alimentară - înfiinţat în 1981 prin Decret al Consiliului de Stat. Procurorii DNA arată că încă din anul 1991, Dan Voiculescu a pus ochii pe imobilele ICA. „Şi-a folosit influența datã de calitatea sa de președinte al Partidului Umanist Român (PUR)” (din 2005 şi-a schimbat denumirea în Partidul Conservator) pentru a convinge directorii din Institut şi a-i determina, cu sprijinul angajaţilor Statului, să-i dea în folosinţă terenurile, la preţuri dezavantajoase, şi să le achiziţioneze la preţuri mici.
Expertize subevaluate, acte false, licitații aranjate și procese verbale de predare –primire sunt ingredientele acestui dosar. În final, Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) a achiziţionat, în anul 2005, pachetul de acţiuni al Agenţiei Domeniilor Statului cu suma de 104.730 de euro, în timp ce valoarea reală era de 7.900.929 de euro.
Restul prejudiciului, 52.686.417 de euro, a rezultat din