La Sala Palatului, vineri şi sâmbătă, de la ora 19.30, puteţi asculta în seria „Mari orchestre ale lumii“ două concerte susţinute de Royal Philharmonic Orchestra. Vineri, la Ateneu concertează, de la ora 17.00, Ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu, iar de la ora 22.30, Accademia Bizantina. Sâmbătă, la Ateneu este programat de la ora 12.00 The Shubert Ensemble, iar de la ora 17.00 încheie seria concertelor camerale Murray Perahia, unul dintre cei mai mari pianişti ai lumii.
Carieră
Născut la New York, Perahia a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, ulterior urmând cursurile de la Mannes College unde s-a specializat în dirijat şi compoziţie. A colaborat cu numeroşi muzicieni, printre care Rudolf Serkin, Pablo Casals şi membrii BudapestString Quartet. De asemenea, a studiat o perioadă de timp cu Mieczlyslaw Horszowski.
În 1972 Perahia a câştigat Concursul Internaţional de Pian de la Leeds. În 1973 a susţinut primul său concert la Aldeburgh Festival, unde a lucrat îndeaproape cu Benjamin Britten şi Peter Pears; pe acesta din urmă l-a acompaniat ulterior în numeroase recitaluri de lieduri.
În decursul a mai mult de 30 de ani de carieră concertistică pe scenele lumii, Murray Perahia (foto) a devenit unul dintre cei mai căutaţi şi elogiaţi pianişti ai vremurilor noastre.
Este invitat în cele mai mari centre muzicale, acompaniat de orchestre de renume. Este dirijor invitat al Academy of St. Martin in the Fields, cu care a susţinut turnee în calitate de dirijor şi pianist în SUA, Europa, Japonia şi Asia de Sud-Est. De curând, Perahia s-a lansat într-un proiect ambiţios: realizarea integralei sonatelor de Beethoven pentru Henle Urtext Edition. Stagiunea de concerte 2003-2004 a pianistului include recitaluri în America de Nord şi Europa, turnee cu Academy of St. Martin in the Fields atât în America de Nord, cât şi în Europa, p