Cei 13 membri ai comisiei parlamentare speciale prezenti miercuri in judetul Alba s-au intalnit in orasul Campeni cu o serie de oameni de afaceri din oras, cu cadre didactice, fermieri si un preot ortodox care au sustinut ca o astfel de exploatare ca cea de la Rosia Montana nu ar trebui sa aiba loc intr-o zona populata.
Ei au spus ca o alta alternativa pentru dezvoltarea zonei ar putea fi prelucrarea lemnului, dar si agricultura.
Presedintele Federatiei micilor fermieri, detinatori si utilizatori de pajisti, Aurel Stan, a afirmat ca circa 45.000 de oameni traiesc din agricultura si cresterea animalelor, acesta spunand ca nu este de neglijat agricultura din Muntii Apuseni.
El a spus ca desi s-a luat sub forma de ras ca minerii au fost trimisi sa adune ciuperci sau fructe de padure, numai in 2012 au fost adunate din muntii Apuseni 280 tone de afine, 200 tone de merisoare, 60 tone de macese, 15 tone de zmeura si 100 tone de ciuperci care, insumate au avut o valoare de achizitie de aproape doua milioane de euro. "Cine ne va mai cumpara noua aceste produse daca va fi demarat acest proiect?", a spus Aurel Stan, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, agricultura reprezinta "o indeletnicire importanta" a localnicilor, insa dezvoltarea exploatarii miniere ar insemna ca agricultura din Muntii Apuseni sa se opreasca din dezvoltare, iar produsele sa fie contaminte cu cianuri si cu praf de metale grele.
El a sustinut ca se pot face fabrici de tabacarie, de prelucrare de produse traditionale, opinand ca "nu e mineritul singura salvare din muntii Apuseni".
Un alt participant la intalnire, detinatoare a unei agentii de turism, a declarat ca se poate trai in totalitate din turism inca 2.000 de ani de acum inainte, in timp ce RMGC promite 17 ani de prosperitate pentru cateva sute de persoane, iar celorlalti circa 90.