Snobii îl considerau pe vremuri un mutant, iar consumatorii de rând îl degustau doar în sezonul cald, la masă. Astăzi vinul rose și-a creat un segment fabulos, cu standarde de calitate și cu o largă reunoaștere internațională
Acum două decenii, foarte puțini puteau anticipa incredibila popularitate de care se va bucura vinul rose astăzi. De câțiva ani producătorii tradiționali de rose prosperă, iar ceilalți descoperă și ei beneficiile acestui trend investind puternic în acest segment. “Roseul este noul roșu”. Așa sună o reclamă, care parafrazează celebra expresie “X is the new black”, folosită odinioară în modă, acum peste tot. “Adevărații bărbați beau roze” este sloganul unui producător din Avignon care comunică pe siteurile de specialitate a doua vară cu vânzări record pentru vinurile sale. Este vorba despre Tavel, un vin care are reputația de fi încântat, de-alungul timpului, simțurile lui Ludovic al 14-lea, ale Papei din Avignon, Balzac sau Hemingway. Este și unul dintre puținele vinuri rose recomandate pentru maturare
Francezii, cei mai mari producători de vin din lume, au ajuns să aloce o treime din consumul lor zilnic vinului rose. Pentru cei mai mulți dintre ei, roseul se numără printre primele două opțiuni atunci când vine vorba despre alegerea vinului de masă. Ce-i drept, marea calitate a roseului sec este versatilitatea sa în raport cu mâncarea. Somelierii îți vor spune că în sezonul cald mai rar poți da greș cu el, atunci când cauți vinul potrivit pentru masă.Însă roseul nu mai e doar un vin de sezon. El a devenit o constantă în meniurile restaurantelor, într-un număr mare de titluri și cu succes pe măsură, pentru că este un bun compromis. Este mai puțin intens decât un vin roșu, care poate fi foarte taninos și corpolent, și are mai multă profunzime decât vinul alb, care poate fi pentru unele gusturi prea slab.
Un alt avantaj ar fi