Consultantul pentru finanţări în mediul rural invitat joi la o manifestare a Europe Direct a declarat că, cel mai probabil, proiectele depuse anul viitor vor fi finanţate din prezentul exerciţiu financiar, pentru 2014 – 2020 punându-se accent pe finanţarea tinerilor fermieri.
Deşi la acest moment nu sunt încă foarte multe lucruri clare despre banii europeni care vor veni pentru proiecte în mediul rural, sunt şanse foarte mari ca exerciţiul financiar 2014 – 2020 să nu înceapă anul viitor, iar fondurile să fie accesate în continuare având la bază exerciţiul financiar 2007 – 2013.
Declaraţia îi aparţine consultantului Europroject pentru finanţări în mediul rural, Corina Constantin, şi a fost făcută în contextul prezentării posibilităţilor de finanţare nerambursabile pentru mediul rural, încă disponibile în acest an. Constantin a mai menţionat că din discuţiile de până acum este cert că în următorul exerciţiu financiar, 2014 - 2020, se va pune mare accent pe co-interesarea tinerilor pentru a activa în mediul rural, în special în agricultură. De asemenea, se ştie că vor fi în continuare sprijinite fermele mici, însă nu se cunoaşte exact forma.
Finanţarea în cadrul GAL-urilor şi programele naţionale, singurele certitudini
Pentru că este final de program, indiferent că s-au atras sau nu toate fondurile alocate, cei care s-au trezit că vor să acceseze fonduri europene pentru proiecte agricole mai au în acest an doar posibilitatea finanţării prin Grupurile de Acţiune Locală (GAL-uri), în cadrul Axei IV din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. La nivelul judeţului sunt şapte, care acţionează ca mici autorităţi de management: Vedea – Găvan – Burdea, Romula – Malva, „Orizonturi 2012”, Dârjov – Plapcea – Vedea, Ecoleg Olt – Inferior, „La noi în sat” şi „Plaiurile Olteţului”.
Cu excepţia primului grup de acţiune locală, care