Ordonanţa nr. 16/2013 care dublează acciza la pălincă îi aduce pe pălincarii din Transilvania în pragul disperării. Reprezentanţii Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord – Vestul României au vorbit joi, la Zalău, despre modul în care s-a ajuns aproape de distrugerea acestei tradiţii, dar şi despre soluţiile care există pentru remedierea situaţiei.
Într-o conferinţă de presă organizată la sediul PDL Sălaj, Gheorghe Ciocan, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Pălincă din Nord-Vestul Transilvaniei, a explicat că probleme pălincarilor pornesc de la condiţiile negociate de statul român în procesul de preaderare şi aderare la Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, politicienii români ar fi putut salva însă pălinca, încadrând-o acolo unde îi este locul: la produse tradiţionale. Mai mult, Ciocan spune că tot ce se întâmplă este dictat de „mafia spirtului”, care, evident, este mai puternică decât producătorii de pălincă. „Mulţi parlamentari au fost ţinuţi de părinţi în facultăţi cu banii din pălincă. Dar au uitat asta”, a declarat preşedintele federaţiei, apreciind că actuala legislaţie îi forţează pe pălincari să funcţioneze în ilegalitate.
Soluţia la problema lor ar putea veni pe calea unui proiect de modificare a Codului Fiscal, depus în Parlamentul României de un grup de 48 de deputaţi din toate partidele parlamentare. Printre semnatarii acestui proiect legislativ se numără şi deputatul PDL Lucian Bode, care a explicat, în aceeaşi conferinţă de presă, că ceea ce se întâmplă odată cu intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a Ordonanţei nr. 16 reprezintă o lovitură mortală dată ţăranilor care produc băuturi tradiţionale, fie pentru consum propriu, fie pentru a face rost de bani pentru celelalte biruri pe care, începând din acest an, sunt obligaţi să le achite.
Potrivit deputatului PDL, propunerea legislativă vizează modificarea mai multor ar