Maria Râmboiu (foto) este unul din cei 2.000 de copii care se nasc anual cu malformaţii la inimă. Dacă 1.500 din ei sunt condamnaţi la moarte, pentru că România nu are capacitatea de a-i trata pe toţi, micuţa de şase ani, cu ochi negri şi zâmbetul pe buze, face parte din ceilalţi 500 care au şansa de a duce o viaţă normală. Maria a fost operată zilele trecute, de o echipă de medici italieni care a venit la Spitalul „Marie Curie” din Capitală pentru a pune în funcţiune secţia de chirurgie cardiacă. Deşi în ea s-au investit milioane de euro, a stat cu lacăt pe uşă până acum o săptămână. Motivul? Lipsa personalului specializat. Însă, lucrurile par să reintre pe făgaşul normal, mai ales că în perioada următoare medicii vor veni odată la 15 zile pentru a face operaţii aici. În tot acest timp, copiii care au nevoie de intervenţii pe cord deschis vor fi puşi pe o listă de aşteptare.
Chiar şi aşa, cele cinci cazuri în care s-a intervenit începând de luni nu au fost cele mai complicate, spun medicii italieni.
„Pentru început, am preferat să rezvolvăm cazurile mai simple, pentru a vedea care sunt condiţiile din secţie şi cât de departe putem merge”, a explicat profesorul Alessandro Frigiola de la Clinica San Donato din Italia. Cu toate acestea, cele cinci operaţii pe cord deschis au durat până în patru ore.
Micuţa a leşinat după ce i-au făcut baie
Operaţia Mariei a durat aproximativ trei ore. A intrat zâmbind la operaţie, plină de optimism, reuşind să îi surpindă chiar şi pe medici. La trei zile după ce aceştia i-au reparat inima, micuţa încă este conectată la fire, dar este fericită şi spune că se simte mult mai bine decât înainte. Îşi doreşte este să plece acasă, la fraţii ei, dar şi la şcoală, pentru că este elevă în clasa zero începând din această toamnă. Nu ştie exact ce problemă avea la inimioară, dar e convinsă că operaţ