Fructe ale toamnei, amăruile gutui sunt bogate în vitamina C şi recomandate atât în caz de anemie, cât şi pentru fortificarea organismului. În plus, gutuile sunt folosite de mulţi oameni pentru afecţiunile tubului gastrointestinal şi ale ficatului, în caz de diaree sau pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi hipertensiunii arteriale. Apără inima
Nutriţioniştii recomandă celor care vor să slăbească să mănânce două-trei gutui zilnic. Au puţine calorii (63 de calorii/100 g), fiind extrem de bogate în fibre alimentare, care împiedică asimilarea grăsimilor. Au proprietăţi diuretice şi depurative, stimulând eliminarea toxinelor. Tot pentru a scăpa de kilogramele în plus puteţi consuma şi suc din gutui proaspete. În plus, consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care ne pune sănătatea inimii în pericol. Potasiul pe care-l găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă. Beţi câte o jumătate de pahar cu suc proaspăt înainte de masă. Tonifică ficatul
Dacă sunteţi bolnavi de hepatită trebuie să introduceţi în alimentaţia dumneavoastră gutuia. Are proprietăţi tonifiante şi emoliente şi ajută la regenerarea celulei hepatice. Ideal ar fi să faceţi o cură cât mai lungă cu aceste fructe, pe toată perioada când pot fi găsite în pieţe. Cura nu numai că îmbunătăţeşte activitatea hepatică, dar are şi efecte de stimulare a sistemului imunitar, binevenite înainte de instalarea iernii. Macerat versus anemie
Anemia se tratează tot cu un tip de macerat, dar obţinut din 50 de grame de gutuie proaspătă tăiată mărunt la 50 de mililitri de alcool alimentar. Se acoperă vasul şi se ţine într-un loc întunecos timp de o săptămână, după care se iau câte 15 picături de trei ori pe zi. De asemenea, paralel cu acest tratament, care trebuie făcut minimum o săptămână, se recomandă şi consumul, zilnic, a un