Comisia Europeană (CE) a adoptat, astăzi, 220 de decizii, inclusiv 32 de avize motivate şi 6 sesizări ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, cinci dintre aceste decizii referindu-se la ţara noastră, conform unui comunicat al Reprezentanţei CE în România.
Astfel, CE îndeamnă Italia, Ciprul, Slovenia şi România să trimită urgent detalii cu privire la modul în care legislaţia UE privind emisiile industriale este transpusă în legislaţia naţională. Noua Directivă privind emisiile industriale înlocuieşte şi actualizează vechile norme în scopul de a preveni, reduce şi, pe cât posibil, elimina poluarea provenind din activităţile industriale, şi trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la data de 7 ianuarie 2013. Statele membre în cauză au depăşit termenul-limită şi, la data de 21 martie 2013, le-au fost transmise scrisori de notificare oficială. În acest context, Comisia le trasmite acum avize motivate. În cazul în care cele patru state nu acţionează în termen de două luni, cauzele lor pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE, caz în care li se pot impune sancţiuni financiare.
* CE continuă procedurile împotriva României privind drepturile persoanelor care desfăşoară o activitate profesională independentă
Comisia a transmis ţării noastre un aviz motivat ca urmare a eşecului acesteia de a transpune integral Directiva privind egalitatea dintre bărbaţi şi femei în sectorul activităţilor profesionale independente. Termenul-limită de transpunere a expirat la data de 5 august 2012 şi o scrisoare de notificare oficială a fost adresată României în luna septembrie 2012. Până în prezent, România a transpus doar parţial directiva în legislaţia naţională. Ea a notificat Comisia cu privire la o serie de măsuri de transpunere, dar sunt necesare măsuri suplimentare pentru transpunerea integrală.
Directiva privind lucrătorii care desfăşoară o activi