Scris de A.S. - La Timişoara a fost marcată, joi, Ziua Grădinii Botanice. Doritorii au fost invitaţi de autorităţile locale să facă un tur al grădinii, să afle istoricul locului şi ce fel de specii deosebite mai pot admira astăzi acolo, pentru că multe au dispărut în timp. De reabilitare nu poate fi încă vorba, chiar dacă avem studii şi proiecte, pentru că nu sunt bani pentru o astfel de investiţie acum, spun oficialii primăriei. Reprezentanţii municipalităţii nu au reuşit nici măcar să cureţe intrarea de graffiti…
La turul organizat de Ziua Grădinii Botanice nu a participat nimeni din conducerea primăriei. Timişorenii care au ales să viziteze joi parcul, în mare parte elevi însoţiţi de profesori sau persoane care au ieşit cu copiii la plimbare, au putut afla câte ceva despre istoria acestui obiectiv şi ce specii se găsesc acolo.
Grădina Botanică din Timişoara este împărţită în mai multe sectoare – Ornamental, Flora României, Flora Americii de Nord, Flora Asiei, cu Grădina Japoneză, Flora Mediteraneană, cu Grădina Romană, Plante medicinale şi Sistematica plantelor.
În prezent mai avem 218 specii, din peste 1.000 câte au existat în trecut, dintre care 43 de colecţie, potrivit autorităţilor locale, specii care nu se regăsesc în celelalte parcuri ale Timişoarei.
În ceea ce priveşte intenţia primăriei de a reamenaja şi moderniza grădina, lucrurile au rămas la stadiul de proiect. Există un studiu de fezabilitate aprobat şi un proiect tehnic, dar nu sunt bani pentru o astfel de investiţie acum pentru că trebuie susţinute proiectele pe fonduri europene, spune viceprimarul Dan Diaconu. Reabilitarea ar costa 12 milioane de lei, a afirmat edilul. Reprezentanţii municipalităţii iau în calcul două variante: fie ca Grădina Botanică să fie refăcută cu bani de la bugetul local, prin alocări multianuale, din 2014 încolo, ceea ce ar putea face ca lucrările s