O nouă aniversare de referinţă în cultura românească, de azi şi dintotdeauna. Istoricul şi criticul literar Valeriu Râpeanu va urca, mâine, pe a 82-a treaptă a scării vieţii sale.
"Împlinesc pe 28 septembrie 82 de ani. Gândurile sunt de bilanţ pe care un om care a trecut de 70 de ani şi-l face continuu şi, în acelaşi timp, de prospecţie într-un viitor pe care sigur la 82 de ani nu-l mai consideri prea deschis în faţa ta. Dar dacă ţi-ai conceput viaţa ca o permanentă muncă, ca o aplecare asupra foii de scris, ca o neîncetată cercetare şi o curiozitate, asemenea proiecte se pot face. În ceea ce mă priveşte, toată viaţa am fost dedicat cercetării istoriei literaturii române, văzută în conexiune cu celelalte arte (muzica, artele plastice). Am şi predat un timp la Institutul de Arte Plastice o istorie a literaturii române văzută în legătură cu istoria artelor plastice, şi de asemenea, am studiat şi istoria muzicii româneşti tot în legătură cu literatura, aş spune cu civilizaţia românească. De aici cărţile despre Enescu, studiile despre Celibidache şi despre ceilalţi. Pentru mine cultura este un tot, un tot care ni se înfăţişează nouă, celor ce receptăm cultura cu faţete deosebite, specifice. Principiul studiilor mele a fost acela al metamorfozelor, aşa cum l-a statuat mai demult André Malraux, al metamorfozelor pentru că arta nu se dezvoltă prin rupturi, deşi au existat şi vor exista curente care vor să rupă violent ceea ce a fost înaintea lor. Însă dacă privim evoluţia artei vom vedea că şi aceste curente intră, de la o vreme, în mersul înainte al artelor, şi că ceea ce este semnificativ într-o cultură sunt continuitatea, acumulările", a declarat, pentru Curierul Naţional, istoricul şi criticul literar Valeriu Râpeanu.
În acelaşi timp, profesorul Râpeanu spune că a urmărit conexiunile dintre diferitele domenii ale culturii. "O cultură are anumite trăsături