Redirecţionarea unei părţi din primele de asigurare RCA pentru sistemul sanitar de urgenţă ar fi nejustificată, susţin asiguratorii, care subliniază că, în 2012, companiile care au încheiat astfel de poliţe au plătit daune de aproximativ 330 de miliardede lei pentru persoanele rănite în urma unor accidente de maşină.
"În prezent, cheltuielile medicale efectuate de unităţile din domeniul sanitar ori prestatoare de servicii medicale pentru victimele accidentelor de circulaţie, altele decât cele vinovate, sunt acoperite de poliţa RCA, astfel că direcţionarea acestor fonduri către sectorul medical de urgenţă nu este necesară", a declarat pentru gândul Adrian Marin, director general Generali România.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că s-au luat în calcul mai multe variante pentru atragerea de fonduri suplimentare în sistemul sanitar.
„O mare parte din contribuţiile din RCA ar trebui să fie transferate la sectorul medical de urgenţă. Cele mai multe accidente rutiere se finalizează cu traume, cu patologii care au nevoie de îngrijire pe cazuri de urgenţă. Suntem în discuţii deja cu organismul specializat. Probabil că până la sfârşitul anului vom găsi formulele tehnice prin care să realizăm un asemenea transfer: de la asiguratori către ministerul Sănătăţii şi mai departe către unităţile de primiri urgenţă din sectorul sanitar românesc”, a spus Nicolăescu la „ZF Pharma & Health Summit ’13”.
Anul trecut, au fost încheiate peste 6,7 milioane de poliţe RCA, în creştere cu 10% faţă de anul anterior, reiese din raportul anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), instituţie ale cărei atribuţii au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Valoarea primei medii de asigurare RCA a înregistrat o scădere cu 4%, de la circa 480 lei în anul 2011, la aproximativ 463 lei în anul 2012, în condiţiile î