Sezonul rece bate la uşă, iar Primăria este din nou prinsă cu CET-ul în vine. Parcă mai ieri scriam că vara va trece repede şi că sigur ne va prinde din nou frigul discutând despre aceeaşi veşnică problemă: asigurarea încălzirii nefericiţilor fără centrală proprie de apartament. De fapt, n-a fost "ieri", ci acum vreo jumătate de an, când nici nu dăduse firul ierbii, iar CET rămânea fără gaze şi puţinii săi abonaţi fără căldură. La fel scriam şi în 2012, şi acum vreo 2 ani, şi în 2010... Aş fi putut să pun pariu că lucrurile nu vor fi rezolvate nici acum, când Primăria "încă cată" un concesionar pentru furnizarea de energie termică, CET e în insolvenţă, fugărit de creditori şi dezmembrat în mare parte la fier vechi, iar totul tinde spre un singur deznodământ: desfiinţarea sistemului centralizat de încălzire din municipiu. Lucru de care mai toţi brăilenii erau convinşi că se va întâmpla, mai puţin autorităţile noastre locale, cu minţile îngheţate.
Nu trebuia să fii un oracol ca să ştii asta, nici vreun mare primar. Ar fi putut s-o anticipeze chiar şi răposatul Anton Lungu, şi Constantin Cibu, ca să nu mai vorbesc de Aurel Simionescu, în mandatul căruia raportul apartamentelor racordate la CET contra celor cu centrală proprie s-a schimbat radical în favoarea celor din urmă. Şi nu trebuia să fii vreun vizionar ca să îţi dai seama încă din primăvară că sezonul rece, care anul acesta pare să se grăbească mai mult ca niciodată (apropo, pentru începutul lunii următoare se anunţă temperaturi apropiate de zero grade noaptea), va prinde Brăila din nou nepregătită.
Nu are rost să discutăm din nou despre banii - şi vorbim despre sume uriaşe -, cheltuiţi aiurea cu sistemul de termoficare în ultimii ani, despre interesele - evident, financiare - care s-au învârtit în jurul acestui colos în ultimii 20 de ani ori despre nepăsarea unor autorităţi fără pic de