Fermierii şi autorităţile locale din Vrancea derulează proiecte europene cu o valoare de peste 70 milioane euro, arată un raport al accesării fondurilor structurale prezentat, ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural de reprezentanţii Oficiului Judeţean pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP). Raportul prezentat de expertul Daniela Ionescu arată că după aderarea României la Uniunea Europeană, atât fermierii şi societăţile din agricultură cât şi primăriile vrâncene au obţinut finanţare europeană pentru 2.487 de proiecte, cu o valoare contractată de peste 70 milioane euro, din care până acum s-au plătit 40,5 milioane euro. Adică un grad de absorbţie de peste 57%.
Cele mai multe proiecte contractate au fost pentru măsura 141, Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă. Este vorba de 2.096 proiecte cu o valoare totală de 15,7 milioane euro. Însă cele mai multe fonduri, în valoare de 10,4 milioane euro, au fost plătite către cei 23 de beneficiari ai măsurii 121- Modernizarea exploataţiilor agricole, iar la măsura 123 - Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere au fost 17 proiecte contractate, cu o valoare de 14,5 milioane euro, din care s-au plătit 9,3 milioane euro. Instalarea tinerilor fermieri, măsura 112, a însemnat 283 de proiecte contractate din cele 561 depuse, cu o valoare plătită de 4,2 milioane euro. Pe măsura 322 - Renovarea şi dezvoltarea satelor, au fost depuse 55 de proiecte, din care au fost contractate 7, cu o valoare de 8,8 milioane euro.
Vrancea este pe un loc fruntaş în România la realizarea Grupurilor de Acţiune Locală (GAL-uri). În judeţ au fost înfiinţate opt GAL-uri, din care patru la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Marian Oprişan şi cofinanţate de administraţia judeţeană. GAL-urile unde Consiliul Judeţean este partener au atras şi majoritatea dintre cele 42 de proiecte depuse de autorit