PSD caută un candidat carismatic, bine pregătit şi loial partidului, care să poată câştiga cursa de anul viitor pentru Palatul Cotroceni. Un “thenocrat” venit din afara PSD, dar cu o istorie personală legată de acest partid ar fi varianta preferată de Victor Ponta, care în absenţa unei soluţii de acest fel ar putea fi obligat să devină candidatul social-democraţilor.
Premierul crede că are în faţa lui o carieră lungă în fruntea guvernului şi că abia după ce o epuizează ar trebui să ia în calcul ideea prezidenţială. Scenariul lui personal este în totalitate pozitiv şi vizează două mandate pline ca şef de guvern şi eventual după aceea o nouă carieră prezidenţială. Crede că-şi poate imita modelul politic, pe Tony Blair, fostul şef al guvernului de la Londra din perioada 1997-2007, dar fie consilierii lui nu au studiat destul care au fost sursele de succes ale fostului premier britanic, fie Victor Ponta nu-şi ascultă sfătuitorii. Evitând să intre în cursa prezidenţială de anul viitor, Ponta ar putea, într-adevăr, evita un dezastru, fiidncă după Ion Iliescu, electoratul s-a coalizat împotriva oricărui lider PSD aspirant la funcţia supremă în stat. Tandemul Ion Iliescu-Adrian Năstase (2000-2004), deşi a bifat aderarea României la NATO şi încheierea negocierilor cu UE, a fost prea agresiv în propagandă, manipulare, controlul justiţiei, al afacerilor şi al libertăţii de exprimare. Coalizarea celorlalţi împotriva PSD i-ar putea fi fatală lui Victor Ponta aşa cum i-a fost şi lui Adrian Năstase sau Mircea Geoană, deşi ambii au avut de partea lor sistemul şi aproape toată mass-media.
“Sutele de mii de furnici care sunt în PSD” , despre care vorbea recent vice-preşedintele partidului, Valeriu Zgonea nu cred, însă, în astfel de coincidenţe nefaste şi “îşi doresc cu ardoare să aibă un candidat al lor la preşedinţie” în 2014. De fapt PSD nu a avut niciun moment int