Ministerul Afacerilor Externe – Direcţia Asia Pacific – a întocmit un punctaj care să stea la baza recente întrevederi dintre vicepreşedintele Senatului României, Nicolae Moga, şi vice – preşedintele Adunării Naţionale Populare a Republicii Populare Chineze, Ji Bing Xuan.
În document este prezentat stadiul relaţiilor bilaterale româno – chineze, fiind enumerate proiecte realizate, în curs de realizare sau în intenţia celor două părţi. La ultima secţiune: cooperarea în sectorul minier şi re – tehnologizarea unor centrale energetice pe cărbune, extinderea cooperării în domeniul eolian şi producerea de celule foto – voltaice, instalaţii de de – sulfurizare la termocentralele Deva, Rovinari, Craiova şi Govora, autostrada suspendată a Bucureştiului şi construirea unui parc industrial la Băicoi.
La final este prevăzută „realizarea proiectului Podul de la Brăila – prezentat companiilor chineze în cursul anului 2011, ofertă reluată în 2013. Consiliul Judeţean Brăila doreşte ca proiectul să fie realizat de autorităţile locale, în timp ce Consiliul Judeţean Tulcea insistă ca acest proiect să fie realizat de către MTI”.
În calitate de tulcean şi de președinte al Grupului de prietenie România – Republica Populară Chineză, senatorul Octavian Motoc (Partidul Naţional Liberal) a observat în acest punctaj că încă nu este stabilită modalitatea de realizare a obiectivului.
„Vreau să am o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, domnul Horia Teodorescu, pentru a vedea care sunt soluţiile pentru începerea acestei investiţii, indiferent cu cine va fi realizată. Companiile chineze îşi manifestă dorinţa de a se implica aici, deci ar fi păcat dacă astfel de disensiuni dintre Tulcea şi Brăila să conducă la nerealizarea proiectului”, a declarat parlamentarul tulcean.
Ministerul Afacerilor Externe – Direcţia Asia Pacific – a întocmit un punctaj care s