Românii din afara ţării, iată un subiect inepuizabil de dezbatere. El a fost discutat şi în aceste zile în cadrul festivalului organizat de asociaţia Europa Nova, la Bruxelles. Invitaţi la dezbatere, eurodeputaţii Iosif Matula şi Marian-Jean Marinescu au ales să abordeze acest subiect din perspectiva situaţiei românilor din ţările vecine României.
Cine sunt românii din afara României, care sunt condiţiile în care trăiesc ei şi de ce a fost organizată această dezbatere ? Iată o explicaţie a Ioanei Belu, preşedinta asociaţiei Europa Nova care a organizat la Bruxelles un festival dedicat limbii române :
« Festivalul Europa Nova este dedicat limbii si culturii române, nu am vrut sa-l dedicam unei ţări. Am vrut să fie festivalul tuturor celor care vorbesc limba română.. Sunt foarte mulţi români care trăiesc în afara graniţelor. De aici, în mod natural, a venit idea acestei dezbateri. “
Iar dacă despre românii care traiesc în ţările UE nu se poate spune, cu unele exceptii, că sunt supuşi unor nedreptăţi, situaţia este însă diferită pentru cei care se găsesc în ţările limitrofe României.
Eurodeputatul Iosif Matula spunea chiar următoarele :
« Se poate constata astăzi că într-o mai mare sau mai mică măsură, la toate punctele cardinale, România este o ţară înconjurată de români. În jurul frontierelor de astăzi ale statului român traiesc milioane de etnici români care au fost şi sunt acolo autohtoni , deci oameni ai pământului.
Între aceştia se înscriu şi oameni din dreapta Dunării, existenţi într-un număr mai mare sau mai mic înspre sud, în Bulgaria, Grecia, Albania şi în toate ţările rezultate din destrămarea fostei federaţii iugoslave. Din Valea Vardarului şi până în Peninsula Istria ţi apropierea Triestului. »
De la ţară la ţară, fie că este vorba despre Ungaria, Ucraina, Serbia sau Bulgaria, se remarcă faptul că minoritatea