Primul studiu pentru realizarea unei index al democraţiei în Uniunea Europeană arată că România este codaşă la democraţie şi statul de drept, dar este în creşte la capitolul toleranţă faţă de minorităţi.
România şi Bulgaria sunt statele cu cele mai slabe performanţe la cei mai mulţi dintre indicatorii luaţi în considerare în primul studiu care îşi propune să realizeze un index al democraţiei în Uniunea Europeană (UE), având în vedere dimensiuni precum democraţia procedurală şi electorală, drepturile şi libertăţile fundamentale, toleranţa faţă de minorităţi, cetăţenia activă şi satisfacţia pentru democraţie. Pe de altă parte, concluzionează raportul dat publicităţii joi, la Londra, Grecia şi Ungaria sunt ţările UE cu cel mai mare regres în ceea ce priveşte indicatorii care măsoară sănătatea democraţiei, potrivit Agerpres.
Studiul “Backsliders: Measuring democracy in the EU” a fost întocmit de patru cercetători din cadrul think-thank-ului britanic Demos, iniţiativa fiind susţinută de grupul S&D din Parlamentul European şi dorindu-se a fi un demers în cadrul apelurilor la instituirea unui mecanism european comun de apărare a valorilor fundamentale ale UE. Practic, raportul îşi propune să stabilească o serie de criterii clare la nivelul tuturor statelor UE prin care să poate fi cuantificate regresele sau progresele în materie de democraţie sub toate aspectele relevante, în baza cărora Comisia Europeană (CE) şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale (ADF) a Uniunii Europene, cu sediul la Viena, să întocmească un raport anual.
Indexul Demos privind democraţia în UE se bazează pe o serie de indici furnizaţi de organizaţii ca Banca Mondială, European Value Survey, CIRI Human Rights Database şi alte statistici consacrate la nivel european sau naţional, analizând date din 2000, 2008 şi 2011.
În ceea ce priveşte prima dimensiune avută în vedere de autori