În acest an Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului „Bachus 2013“ este un prilej deosebit pentru vizitatorii Vrancei de a merge pe „Drumul podgoriilor vrâncene“ – un proiect realizat de Consiliul Judeţean pentru promovarea turistică a celor trei mari podgorii ale judeţului Vrancea. Este vorba despre Podgoria Panciu, Podgoria Odobeşti şi Podgoria Coteşti. Vrancea este cea mai mare podgorie a României, cu peste 25.000 hectare, iar drumul podgoriilor se întinde pe aproximativ 73 de kilometrii şi şerpuieşte agale printre viile subcarpaţilor de curbură.
Este un drum care pleacă din Panciu şi ajunge până la Tîmboieşti, pe DJ 205 B reabilitat de Consiliul Judeţean Vrancea în vara acestui an. Pe „Drumul podgoriilor vrâncene“ se află 11 localităţi, cele mai importante din Podgoria Vrancei.
În Panciu vizitatorii pot ajunge la Hrubele lui Ştefan cel Mare – monument istoric – locul în care, în anul 1954 s-a gustat prima şampanie produsă aici. Tot în Panciu se poate vizita Mănăstirea Brazi, unde există un paraclis subteran şi moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi. În data de 6 octombrie, ora 13.00 la Panciu va avea loc, în cadrul proiectului, un eveniment special dedicate meşteşugului vinului.
La Ţifeşti, vizitatorii de pe „Drumul podgoriilor vrâncene“ pot merge la „Crama Casa Panciu“ care deţine 120 hectare de vie pe Dealul Sârbilor, o celebră podgorie locală, faimoasă încă din anii 1700 când aici făceau vinuri călugării.
La Boloteşti, cei pasionaţi de natură pot urca pe cel mai înalt deal al Subcarpaţilor de Curbură – Măgura Odobeştilor (996 m), dar pot vizita şi Mănăstirea Tarniţa, aflată pe drumul principal care şerpuieşte printr-o pădure de stejar şi fag.
La Jariştea, în Podgoria Odobeşti vinul şi via sunt puse la loc de cinste. Chiar şi poarta de intrare în curtea Primăriei Jariştea este ornată cu motive viticole – st