Seceta din 2012 a diminuat cu 2,3 mii tone volumul de producere a tutunului
Ramura de producere a tutunului se confruntă cu probleme la producere şi la procesare. “Dat fiind faptul că materia primă nu poate fi competitivă ca raport dintre calitate şi preţ, aceasta a încetat să fie solicitată pe pieţele externe. Totodată baza tehnico-materială existentă este deja uzată, uscătoriile fiind sporadice, iar fabricile de fermentare practic nu funcţionează. Totodată sporirea accizelor la comercializarea produselor de tutun atrage după sine micşorarea volumelor de producere a produselor de tutungerie", a declarat viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula. De asemenea, viceministrul consideră că ramura tutunului nu va înregistra o ascensiune în următorii ani.
Potenţial scăzut de producere, 10-12.000 tone de masă uscată de tutun
Ramura de producere a tutunului a scăzut considerabil atât la volumul de plantaţii cât şi la volumul de producţie înregistrat. Producerea tutunului are loc în gospodării mici şi mijlocii, pe întreg teritoriul republicii, însă suprafeţele plantate nu depăşesc 50 de hectare. Cea mai mare suprafaţă plantată cu tutun a fost înregistrată în perioada anilor 1980-1990, când s-a atestat o suprafaţă medie de peste 60.000 ha, în condiţiile unei baze tehnico- materiale dezvoltate. În condiţiile actuale potenţialul maxim de producere poate atinge cifra de 6-7.000 ha cu un volum de producere de 10-12.000 tone masă uscată.
Pentru roada anului 2012 au fost plantate 2,3 mii ha, iar pentru roada anului curent au fost plantate 1,5 mii ha. Volumul total obţinut anul trecut a fost de 2,9 mii tone masă uscată de tutun, iar pentru anul curent se estimează un volum de 3.000 tone. În dependenţă de clasa ţigaretelor, preţul ţigărilor autohtone variază de la 3,25 lei/pachet(fără filtru) până la 7 lei /pachet(cu filtru).
Seceta din an