Doar 38% din centrele comerciale construite în România în ultimii 14 ani pot fi considerate “de generaţia a treia”, adică proiecte concentrate pe facilităţi de divertisment şi petrecere a timpului liber, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă imobiliară CBRE România.
Consultanţii au împărţit proiectele în trei categorii, în funcţie de mărimea proiectului, de mixul de chiriaşi şi activităţi comerciale şi de diversitatea facilităţilor de petrecere a timpului liber şi au ajuns la concluzia că doar 12 proiecte din opt oraşe pot fi înscrise în categoria mallurilor de generaţia a treia.
“Proiectele de generaţia a treia includ un mix complet şi echilibrat de chiriaşi şi activităţi comerciale, cu un accent puternic pe facilităţile de divertisment şi petrecere a timpului liber, oferind clienţilor opţiuni diverse în acest sens (cinematograf, bowling, biliard, loc de joacă pentru copii şi o varietate mai mare de restaurante)”, afirmă reprezentanţii CBRE.
În Bucureşti se află trei dintre aceste proiecte, respectiv AFI Palace Cotroceni, Sun Plaza şi Băneasa Shopping City, în timp ce în Cluj ambele malluri funcţionale – Iulius Mall şi Polus Center – pot fi încadrate în această categorie.
De altfel, patru din cele 12 proiecte de generaţia a treia sunt deţinute de omul de afaceri Iulian Dascălu, luând în calcul şi centrele comerciale Iulius Mall din Timişoara şi Suceava, precum şi proiectul Palas Iaşi.
Alte oraşe cu malluri de generaţia a treia sunt Ploieşti – Ploieşti Shopping City –, Oradea – Lotus Center – şi Constanţa – Maritimo.
Luna viitoare vor mai fi deschise două malluri – AFI Palace Ploieşti şi Promenada Mall din Bucureşti – care de asemenea reclamă statut de “mall de generaţia a treia”.
Doar 38% din centrele comerciale construite în România în ultimii 14 ani pot fi considerate “de generaţia