Clipul a fost realizat de o echipă de amatori şi spune povestea unui tânăr care se întoarce după 20 de ani în satul Geamăna din judeţul Alba, unde a copilărit, şi care acum este acoperit aproape în întregime de sterilul rezultat în urma mineritului.
Chiar dacă este realizat de oameni care nu sunt profesionişti, ci au alte meserii, clipul arată foarte bine, pe coloana sonoră fiind folosită (cu permisiune) muzica celebrului Moby. Realizatorul este Florin Cofar, medic stomatolog la Timişoara. Autorul filmului a fost invitat la TVR de realizatorii emisiunii Ora de Business, care au şi popularizat clipul, dar acesta a refuzat vină, spunând că îşi asumă filmul, dar preferă "un anonimat modest, mai exact un model de contrapunere goanei deşănţate după publicitate din societatea noastră".
"Acest video nu are nici o afiliere politică, economică sau de altă natură. Este un apel la informare şi conştientizare cu privire la proiectele de impact asupra mediului. Clipul spune povestea unui sat, numit Geamăna, care a fost unul dintre cele mai afectate de mineritul de suprafaţă. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu peste 20 de ani, în Transilvania. Istoria ştie să ne avertizeze. Din păcate, avem, de asemenea, un "talent" de a uita lecţiile trecutului", spune descrierea clipului, scrisă în engleză, atât pe Youtube, cât şi pe Vimeo, unde a strâns deja peste 100.000 de vizualizări, în doar două zile.
Clipul are mai puţin de trei minute, iar în realizarea sa au fost implicate, pe lângă realizator, alte şapte persoane. În mod ironic, cine vizualizează clipul pe Youtube România, are mari şanse să vadă o reclamă "DA pentru Roşia Montană", prezentă datorită tagurilor adăugate pentru acest video.
Iată mai jos clipul:
Citeşte şi:
FOTO Timişorenii au mărşăluit prin oraş mai bine de trei ore, pentru salvarea Roş