Clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denuntate de la 1 octombrie, deoarece proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amana pana in februarie 2014 aceasta posibilitate a fost discutat de Guvern, dar nu aprobat.
Premierul Victor Ponta a confirmat pentru agentia de presa Mediafax decizia Guvernului de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.
„Nu, nu mai amanam deloc!”, a spus Ponta, intrebat de Mediafax daca Guvernul a amanat din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive.
Se pare ca decizia a fost luata in urma unei discutii cu caracter inclusiv politic in sedinta de guvern.
Astfel, Guvernul a decis de a nu mai amana posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, prevederile legale in acest sens urmand sa fie aplicate astfel de la 1 octombrie. Lucru confirmat si de premierul Victor Ponta.
La inceputul acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, aprobata in ultima zi inaintea vacantei parlamentare, cand mai putea emite astfel de acte normative, ca articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, sa fie amanat pana la 1 iulie 2013.
Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar. O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, cand expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, ca