Deși performanța industrială s-a stabilizat, cota deținută de industrie în PIB-ul Europei a scăzut de la 15,5 % cu un an în urmă la 15,1 % în vara anului 2013, arată Comisia Europeană.
Convergența dintre țările cele mai competitive pe plan industrial și cele cu performanțe medii a stagnat. În plus, costul energiei este în creștere în aproape toate statele membre, ceea ce contribuie la dezindustrializarea Europei. Accesul la finanțare și scăderea investițiilor în aproape toate statele membre reprezintă, de asemenea, obstacole mari în acest sens. Pentru ca industria europeană să fie din nou prosperă, trebuie îmbunătățită semnificativ performanța administrației publice, precum și legătura dintre școli și companii. Ar trebui să se depună eforturi suplimentare pentru a stimula inovarea în directă legătură cu piața.
Europa 2020 reprezintă cadrul pentru creșterea economică din UE. Comisia a prezentat în mod sistematic inițiative în diverse domenii în scopul de a genera creștere economică și locuri de muncă. Vicepreședintele Antonio Tajani a subliniat că Europa are nevoie de o bază industrială solidă pentru a atinge obiectivele Europa 2020. Industria producătoare are o puternică influență asupra restului economiei și în special asupra productivității globale. Industria contribuie la 80 % din inovarea din sectorul privat și la ¾ din exporturi, având un rol important în crearea de locuri de muncă.
„Suntem încă departe de obiectivul de 20 % pentru 2020 prezentat de Comisie în 2012", spune comisarul european pentru industrie Antonio Tajani. "Comisia a lansat o serie de inițiative pentru a aborda prețurile ridicate la energie, accesul dificil la credite, scăderea investițiilor, competențele deficitare și birocrația. Iar, în această toamnă, vom prezenta o inițiativă industrială care va duce mai departe și va stimula acțiunile din acest domeniu. Această inițiat