Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în primă instanţă. Motivul : acesta este acuzat de spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este însă, după cum spuneam, definitivă iar avocaţii se pregătesc deja să o atace la instanţele superioare.
Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare, i-a interzis acestuia mai multe drepturi civile şi i-a pus sechestru pe 15 milioane de lei. Alături de Dan Voiculescu, în dosar a fost condamnat la şase ani cu executare şi Gheorghe Mencinocopschi, alături de fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean.
Concret, potrivit dosarului trimis în instanţă în 2008, procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Omul de afaceri, acţionar majoritar al Grupului Industrial Voiculescu şi Companiei Grivco, dar şi lider al Partidului Conservator la momentul privatizării, a fost acuzat de procurori de "folosire a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată". Altfel spus, prin presiuni politice Dan Voiculescu ar fi reuşit să prejudicieze statul cu peste 60 de milioane de euro la privatizarea institutului la care statul era acţionar.
Toţi cei 12 complici, în frunte cu Gheorghe Mencinicopschi, fost membru al PC, director general şi preşedinte al consiliului de administraţie al ICA SA Bucureşti, au primit condamnări cu executare pentru că au susţinit inclusiv prin falsuri în acte publice că valoarea institutului de mai mică