„ In viitorul exercitiu financiar vor exista insa o serie de restrictii, cea mai importanta fiind cea legata de eligibilitatea intreprinderilor in functie de dimensiunea acestora. Astfel, intreprinderile mari nu vor putea depune proiecte decat pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare (OT1) sau pentru eficienta energetica (OT4). Investitiile productive care au fost atat de populare in actuala perioada de programare pe POS CCE nu vor putea fi finantate decat pentru IMM-uri. Intreprinderile mari vor putea fi eligibile si pentru OT2 (ICT), dar doar in situatia in care proiectele implica si cooperari cu IMM-uri”, a explicat Orban.
El a afirmat ca in perioada 2014-2020 Romania va avea acces la fonduri europene de 28,9 miliarde de euro (fonduri de coeziune si pentru dezvoltare rurala) fata de 27,9 miliarde de euro (fonduri de coezeiune, pentru dezvoltare rurala si pentru piscicultura) in perioada 2007-2013.
Citeste si:Surse: Erste Group ar putea lansa o emisiune de obligatiuniErste Group a ajuns la o detinere de 88% din BCRTroc SIF Transilvania – Erste: 4,7% din BCR schimbat pe 1% din Erste
In prezent, rata de absorbtie pentru fondurile de coeziune din perioada 2007-2013, fonduri in valoare de 19,7 miliarde de euro, este de 23,46%. De asemenea, platile interne catre beneficiari au ajuns la un procent de 30,77%.
„Rata de absorbtie este foarta scazuta din cauza capacitatii adminstrative foarte reduse, dar primul si cel mai important lucru este calitatea guvernantei care a fost foarte mult timp extrem de slaba”, a afirmat Leonard Orban.
„ In viitorul exercitiu financiar vor exista insa o serie de restrictii, cea mai importanta fiind cea legata de eligibilitatea intreprinderilor in functie de dimensiunea acestora. Astfel, intreprinderile mari nu vor putea depune proiecte decat pentru proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare (OT1) sau