Scris de Călin Corpaş - Tema centrală a festivalului – gazele de şist. Printre invitaţi, soprana Felicia Filip şi jurnalistul Geo Raeţchi.
Sprijinită de Realitatea TV, postul condus de Cozmin Guşă, Lavinia Şandru şi regizorul Cornel Diaconu vin cu un nou festival de film ecologist – Eco Fest – în Bihor. Dacă în urmă cu doi ani s-a ţinut la Oradea, acum în Băile Felix şi Băile 1 Mai. Tema centrală a festivalului – problema exploatării gazelor de şist, prin metoda fracturării hidraulice. Locul ales – Băile Felix – nu este unul deloc întâmplător, dat fiind că renumita staţiune de lângă Oradea este ameninţată de apariţia sondelor, în detrimentul turismului balnear. Aceasta numai dacă cetăţenii şi autorităţile vor accepta exploatarea acestor gaze, prin controversata metodă a fracturării rocilor.
„Sper ca la festival să vedem acele lucruri care să ne trezească pe toţi la realitate, astfel încă să spunem «nu»!”, a afirmat iniţiatoarea festivalului.
Lavinia Şandru nu a ezitat să atingă şi problema exploatării de la Roşia Montană. Spunând că l-a întrebat pe scriitorul Augustin Buzura cum se poziţionează faţă de exploatarea cu cianuri, Şandru a afirmat că scriitorul a întrebat-o, la rându-i: „Ce se întâmplă cu iazul de decantare (cianurizat – n.r.), dacă plouă două-trei săptămâni la rândul şi dă apa pe afară? Dar dacă se fisurează barajul?”. Lavinia Şandru a dat şi exemplul redevenţei, situată la 6% în cazul României, în condiţiile în care Tanzania ar încasa o redevenţă de 33%, în cazul exploatărilor miniere. Se cere responsabilitate
Soprana de operă Felicia Filip este prezentă şi ea festivalul de film ecologist din Băi. Felicia Filip militează pentru un trai în concordanţă cu natura. „Fiecare bogăţie pe care o avem poartă o taină ce poate deveni un blestem, dacă nu o păstrăm cum trebuie. Pentru aceasta ne trebuie muncă, educaţie, cultură. Încercă