E a treia ediție de când programul oficial ASTRA FILM FESTIVAL (14-20 octombrie 2013) include o secțiune dedicată filmului eco. Deși eticheta „eco” te duce cu gândul la activism, selecția nu se oprește la acest nivel.
Filmele propuse abordează din unghiuri diverse echilibrul relaţiei om-mediu sau, de multe ori, absenţa lui. Sunt filme despre subiecte fierbinți precum exploatarea gazelor de șist sau despre povești ale oamenilor care nu vor să rămână indiferenți la ceea ce se întâmplă rău cu mediul. Sunt filme care nu fac neapărat parte din clasica categorie ”verde” sau filme – portret (personaj fiind natura, orașul sau omul). Sunt filme care ne vor face să ne implicăm mai mult, sau nu, în mod cert însă, ele nu vor lăsa pe nimeni indiferent, pentru că deschid ochii asupra lumii în care trăim.
Secţiunea se anunţă aşadar foarte diversă în abordări şi teme. Filmul Horizon este un eseu vizual despre peisajul de coastă din sud-vestul Norvegiei. Documentarul Little land îşi propune să dezvăluie mai multe despre un tânăr atenian care decide să se mute „la ţară”, în speranţa unei vieţi mai bune. Problema exploatării gazelor de şist din Polonia e abordată în documentarul Drill baby drill, al cărui autor, Lech Kowalski, şi-a anunţat prezenţa la festival. The Venice Syndrome vorbeşte despre Veneţia,vizitată de milioane de turişti în fiecare an, dar într-o continuă degradare. Dacă în The Way to Nowhere Island, o activistă este constant pe prima pagină a ziarelor pentru acţiunile ei radicale, în documentarul Un film fain voluntarii de la Tăşuleasa Social încearcă să schimbe mentalitatea unei Românii răvăşită de politici deficitare, de corupţie, sărăcie şi defrişări. Autorul documentarului, Andrei Dăscălescu, va fi şi el prezent la aniversarea AFF.
Ediția din acest an vine cu un format nou şi cu o surpriză. Eco-Cinematograff este o secțiune competiți