Europarlamentarul independent Laszlo Tokes spune ca daca exploatarea de la Rosia Montana va incepe va fi o dovada ca sistemul de prada a ajuns in Romania la nivelul la care e pus mai presus de ziua de maine.
Intrebat, in cadrul unui interviu pentru Ziare.com, ce crede despre faptul ca se foloseste o "carte maghiara" in discutiile despre Rosia Montana, politicianul de etnie maghiara a spus ca e o diversiune comunista de tipul celei folosite si impotriva altor proteste, precum cele din 1989 si 1990.
El considera ca protestele fata de exploatarea de la Rosia Montana sunt o "reactie normala" a unei societati preocupate de viitorul sau, dar ca e alarmant ca vine atat de tarziu.
Tokes e unul dintre opozantii proiectului, pentru care si-a atacat si partidul din care a facut parte si caruia i-a fost presedinte de onoare, UDMR, despre liderii caruia a spus mai demult ca sunt "unsi cu toate cianurile".
Ce parere aveti, dat fiind ca sunteti unul dintre opozantii proiectului, de protestele de strada fata de exploatarea de la Rosia Montana?
Protestul si miscarea care a pornit in urma acestuia reprezinta reactia normala a unei societati care se simte responsabila pentru propriul viitor si pentru mediul inconjurator. Este totodata alarmant ca aceasta reactie a venit destul de tarziu.
Intr-o tara occidentala, unde "educatia ecologica" si constiinta ecologica a oamenilor este mai dezvoltata, oamenii ar fi iesit in strada mult mai demult. Consider insa ca societatea civila si partea activa a societatii si-au exprimat clar parerea despre proiect. Putem spune ca este imbucurator ca guvernul nu a recurs la forta pentru reprimarea protestelor.
Credeti ca discutia pro-exploatarea de la Rosia Montana a capatat si o nuanta anti-maghiara? O parte a presei si o parte a politicienilor spun ca neexploatarea ar fi i