Ţara noastră a obţinut cote preferenţiale de export la vinuri şi alte produse agricole din 1 martie 2008. Anul trecut UE a majorat cota până la 24 de milioane de litri, dar la 18 septembrie doar ceva mai mult de 50% din cotă de export fusese utilizată, arată datele Camerei de Licenţiere
Republica Moldova a obţinut cote preferenţiale de export la vinuri şi alte produse agricole în Uniunea Europeană din 1 martie 2008. La început, am avut o cotă anuală de opt milioane de litri şi la mijloc de an se epuiza deja. UE a majorat treptat cota preferenţială şi, în 2011, a ajuns la 15 milioane de litri, iar în 2012 - la 18 milioane de litri.
Anul trecut UE a majorat cota până la 24 de milioane de litri. Până la 18 septembrie 2013 doar ceva mai mult de 50% din cotă de export fusese utilizată, arată datele Camerei de Licenţiere. Conform aceleiaşi surse o cotă de circa 10 milioane de litri de vin nu fusese încă solicitată.
Pentru a exporta pe piaţa UE, agentul economic depune o cerere la Camera de Licenţiere, după care de la Serviciul Vamal obţine certificatul de tip EUR-1, care-i permite să livreze vinul în UE fără taxe.
În anul 2012 circa 14% din vinurile moldoveneşti au ajuns pe piaţa UE (după volum), iar după valoare ceva mai mult de 16%. În 2013 cota UE în exporturile de vinuri moldoveneşti ar putea ajunge la 20%.
COTELE EXISTENTE NU STIMULEAZĂ INVESTIŢIILE
Oenologul Mihai Măciucă e de părere că decizia Executivului european este o oportunitate foarte bună pentru companiile moldoveneşti de a face investiţii, pentru a valorifica piaţa UE. „Atata timp cât era o cotă la export producătorii de vinuri nu erau siguri că dacă vor investi în promovarea produselor lor, vor putea şi exporta, deoarece foarte des această cotă se epuiza la mijloc de an“, a menţionat Măciucă. Oenologul susţine că pentru a cuceri piaţa UE va trebui de lucrat s