Peste 10 mii de fermieri vrânceni au primit un avans din subvenţiile europene solicitate pentru măsurile de agromediu. Directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Vrancea, Petrache Riciu, a arătat, la şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, că după ce va fi finalizat controlul prin teledetecţie urmează să fie făcute şi plăţi reprezentând avansul la schema unică pe suprafaţă.
Sumele primite de fermierii vrânceni aflaţi în această situaţie nu sunt deloc mici. Conform informaţiilor de la APIA, pentru plata în avans a măsurilor de agromediu au fost autorizaţi 10.046 fermieri din judeţ. Sumele plătite pentru măsurile de agromediu nu sunt egale, ci diferă în funcţie de pachetul de măsuri accesat de fermier. Minimul este de 59 euro/hectar în cazul măsurilor 214-Practici agricole tradiţionale şi se ajunge până la 393 euro pentru măsura 214 (agricultura ecologică) pachetul 5.3-Livezi şi 5.4 Vii.
Bineînţeles, acordarea acestor bani este condiţionată de respectarea unor condiţii stricte de mediu. Bani vor primi în avans şi vrâncenii care au depus cereri pe unitatea de suprafaţă. Au depus cereri un număr de 26.740 fermieri, pentru o suprafaţă eligibilă de 167.272 hectare. Până la începutul lunii octombrie urmează să fie finalizat controlul prin teledetecţie, după care va fi plătit avansul la schema unică pe suprafaţă.
Directorul adjunct al APIA a anunţat că, din această toamnă, a fost modificat şi modul în care sunt sprijniţi crescătorii de bovine. Astfel, aceasta nu va mai fi acordată pe un drept cuvenit pe anii trecuţi, respectiv numărul de vaci existent în 2008, ci se va lua ca referinţă numărul de animale existent în gospodării la 1 ianuarie 2013. În plus, crescătorii de bovine primesc subvenţia atât pentru taurinele de carne cât şi pentru vacile de lapte existente în gospodării.
Peste 10 mii de