Doar trei comisari ai Gărzii Financiare mai sunt la lucru în judeţ, realizând activităţile urgente şi încercând finalizarea dosarelor în lucru, ceilalţi, exceptându-i pe cei prezenţi în vamă, pregătindu-se fie pentru concurs, fie pentru un alt loc de muncă.
Garda Financiară nu şi-a închis încă definitiv porţile, dar mai lucrează cu trei comisari la Slatina şi patru în vama Bechet, în timp ce cealaltă jumătate a efectivului se pregăteşte pentru concurs.
„Încă nu s-a înscris nimeni la concurs, dar o vor face toţi, cu siguranţă”, a declarat joi comisarul-şef Damian Tănăsescu.
Actualii comisari pot opta pentru varianta unui post de inspector în structurile regionale antifraudă care vor prelua atribuţiile Gărzii Financiare, data limită pentru înscrieri fiind 2 octombrie. N-ar fi însă singura opţiune, susţine vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Lucian Boceanu, care are speranţe că toţi actualii angajaţi îşi pot găsi loc de muncă în sistem. O opţiune ar fi posturile în structurile judeţene de antifraudă fiscală, care se vor forma la nivelul parchetelor, necesarul de posturi stabilit pentru Olt fiind de 3.
Cealaltă posibilitate o constituie posturile din structurile regionale antifraudă, la Târgu-Jiu, sediul structurii de care aparţine şi Oltul, fiind 80 disponibile. Pentru cei care nu vor reuşi accesul astfel, după 1 noiembrie se va publica o nouă listă cu posturile disponibile în cadrul ANAF, unde îşi pot găsi locul, conform pregătirii, inclusiv referenţii sau consilierii juridici existenţi în structurile judeţene.
Sindicaliştii n-au vrut proteste, susţine liderul
Deşi desfiinţarea Gărzii Financiare este o decizie considerată de angajaţi cel puţin fără noimă, comisarii Gărzii Financiare s-au opus declanşării conflictului de muncă, spune vicepreşedintele Sindicatului Naţional al