In decursul unei seri, in Iasi, Bucuresti, Timisoara, Craiova si Cluj-Napoca vor avea loc activitati in care stiinta se dezvaluie publicului in cele mai neconventionale moduri. De la aplicatii practice si experimente chimice spectaculoase, la discutii interactive despre spatiul cosmic, laseri, schimbarile climatice, chimia din corpul uman si sangele artificial. Desfasurat simultan in peste 300 de orase, evenimentul „Noaptea cercetatorilor” isi propune sa scoata stiinta din laboratoare si sa ii implice pe participanti, drept pentru care organizatorii au inclus in program numeroase sesiuni de experimente stiintifice spectaculoase.
In Iasi, manifestarile specifice „Noptii cercetatorilor” vor avea loc in Parcul Palas, incepand cu ora 16:00. Grupurile de tineri vor descoperi cum arata viata la -200 grade Celsius si propriul corp fotografiat in infrarosu, la fel cum vor crea fulgere la borcan si vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participantii vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste si se vor minuna in fata demonstratiilor de farse pe care deseori ni le joaca ochii si urechile noastre.
In plus, de la ora 19.00, publicul este asteptat la Carturesti Palas, cu patru discutii stiintifice interesante pe intelesul tuturor:
-Exista viata in afara Pamantului? spatiul interstelar si sinteza moleculelor
-“Laser, frate”: tot ce nu stiai ca nu stii despre lumina
-De ce ardeii iuti sunt fierbinti si alte curiozitati ale simturilor
-Curentul electric fara fir
„Noaptea Cercetatorilor” este un eveniment dedicat stiintei, curiozitatii si amuzamentului. Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, sub egida Uniunii Europene si a Ministerului Educatiei Nationale, in parteneriat cu: Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timisoara, Universi