Judecătoarele Corina Hotca şi Camelia Pop sunt de părere că legea privind medierea nu este foarte bine întocmită, referindu-se în special la persoanele care se ocupă de procesul medierii. Magistratele au declarat într-o conferinţă de presă că numărul sătmărenilor care au ales medierea nu depăşeşte 20.
Magistratele au declarat într-o conferinţă de presă că mediatorilor nu li se impune să deţină studii juridice, ci doar să facă un curs de specilizare şi să aibă minim trei ani experienţă, ceea ce, în opinia lor, nu va duce la cele mai bune rezultate.
„Nu este foarte ok ca un mediator să nu deţină un minim de cunoştiinţe în domeniul juridic. Mai mult, poate fi mediator orice persoană care absolveşte un curs specific, dar nu poate fi mediator un avocat sau un notar public, ceea ce este irelevant“, a declarat judecătorul Corina Hotca.
Potrivit acestora, cetăţenilor nu le este încă foarte clar cum se aplică legea şi care sunt diferenţele între a opta pentru mediere şi nu. Punctele forte ale medierii contau în faptul că ambele părţi implicate în conflict obţin un câştig, acesta fiind rezultatul negocierilor, iar cheltuielile şi timpul pierdut în instanţă se reduc.
Totuşi, până în prezent, la nivelul judeţului Satu Mare s-au înregistrat anul acesta mai puţin de 20 de dosare. Corina Hotca a precizat că pe rolul instanţei de judecată, anul acesta s-au înregistrat 10.000 de dosare, faţă de 13.000 în 2012, în materie civilă. În schimb, pe materie penală, Camelia Pop a spus că anul acesta s-au înregistrat 1.575 de dosare, faţă de 1.214 în 2011.