Autorităţile sanitare vrâncene sunt în alertă, după ce în Israel a izbucnit o epidemie de poliomielită. Prin urmare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea trebuie să ia măsuri pentru prevenirea aparţiei de astfel de cazuri în Vrancea, fiind avertizată în acest sens de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Responsabilii din cadrul DSP ne-au precizat că prin intermediul medicilor de familie vor fi identificate persoanele care nu au primit vaccinul antipoliomielitic pentru a fi imunizate. De asemenea, vor fi luate şi măsuri de supraveghere a paraliziei acute flasce, prin informarea medicilor de familie şi a persoanelor de contact din unităţile de santinelă asupra importanţei raportării imediate a cazurilor, pentru izolarea subiecţilor şi recoltarea probelor din materiile fecale, dar şi din lichidul cefalorahidian.
Specialiştii DSP recomandă celor care vor să călătorească în Israel să îşi facă vaccinul împotriva poliomielitei, mai ales că la nivelul întregului judeţ mai sunt 700 de doze.
Medicii din cadrul DSP spun că în judeţul nostru nu au mai fost înregistrate cazuri de poliomielită de mai bine de 20 de ani, dar virusul se transmite cu uşurinţă de la o persoană la alta, în special pe cale respiratorie. „Calea de transmitere este fecalo-orală, virusul putându-se transmite prin fecale sau alimente care au luat contact cu materiile fecale infectate. Poliomielita se transmite şi prin aer, dar şi prin secreţiile nazale. Astfel, prin strănut, tuse se poate transmite virusul prin particulele de salivă sau secreţii nazale”, explică medicul epidemiolog Marina Maiorov, din cadrul DSP Vrancea.
Poliomielita mai este numită şi paralizia infantilă, fiindcă una din urmările sale poate fi paralizia flască a membrelor, virusul afectând diverse zone ale sistemului nervos central, putând duce spre deces. Simptomatologia poate semă