Imbunatatirea accesului la finantare pentru companii este una dintre cele mai importante parghii prin care antreprenoriatul poate fi sustinut la nivel global si in Romania. Antreprenorii tineri romani care au companii cu venituri pana la 1 milion de euro considera ca finantarea se obtine dificil in Romania.
Totusi, pentru ei, factorul decisiv in alegerea sursei de finantare este pastrarea independentei in deciziile de business, conform studiului EY Romania - „Perceptia antreprenorilor asupra accesului la finantare”.
Studiul analizeaza perceptiile a 107 antreprenori romani, care au raspuns chestionarului EY in perioada 22 august - 18 septembrie, 59% dintre ei avand sub 40 de ani, iar 74% detinand companii cu venituri sub 1 milion de euro.
Marea majoritate (75%) a antreprenorilor care au raspuns chestionarului considera ca autoritatile nu faciliteaza accesul la finantare al companiilor, spre deosebire de 8% care mentioneaza un sprijin oferit de guvern in acest sens.
Printre ariile pe care guvernul ar trebui sa se concentreze pentru a imbunatati accesul la finantare, antreprenorii au subliniat: facilitatile fiscale pentru investitiile in companiile mici (34 raspunsuri), promovarea unei legislatii eficiente si echitabile a muncii (27), sisteme de reglementare simplificate si mai eficiente ale afacerilor (25) si oferirea de fonduri pentru scheme de finantare (20).
In marea lor majoritate, antreprenorii tineri romani se orienteaza spre creditul bancar, dar iau in considerare si alte surse de finantare ca fondurile europene si joint venturescu parteneri de afaceri. Cei mai multi antreprenori au nevoie de finantare pentru investitii (49%), pentru capitalul circulant (20%) si pentru proiectele noi de tip start-up(20%).
„Conform studiului EY, antreprenorii considera ca business plan-ul este cel mai import