Întreg mapamondul a rămas surprins la declanşarea revoltelor antisistem în Tunisia, Libia, Egipt, Yemen şi chiar Siria, sperând într-o orientare spre democraţie a acestor societăţi. După violenţele sângeroase din regiune au apărut aşteptări ca Washingtonul şi Bruxelles-ul să se implice mai mult în recuperarea acestor ţări.
Totuşi, un raport al Centrului Rafik Hariri pentru Orientul Mijlociu al Atlantic Council cu sediul în capitala SUA precizează că banii americani şi europeni îndreptaţi începând cu 2011către ţările Primăverii Arabe nu au asigurat o influenţă asupra acestor state, notează Agerpres. Mai mult, documentul centrului de studii american subliniază că nu există nici măcar o strategie a Occidentului faţă de această zonă geopolitică.
Oboseală şi frustrare
Două cercetătoare americane şi o expertă britanică cer în documentul textului amintit ca Statele Unite şi UE să demonstreze voinţa politică şi să construiască strategii durabile pentru a ajuta ţările Primăverii Arabe în tranziţiile lor democratice. Însă unii experţi consideră că există o reţinere la Washington şi Bruxelles privind implicarea în evoluţiile acestor societăţi, comparabil cu ţările din Golf, care aduc mulţi bani. Danya Greenfield, Amy Hawthorne şi Rosa Balfour din cadrul Centrului Rafik Hariri au observat că „implicarea SUA şi a Europei este marcată mai degrabă de oboseală şi frustrare decât de energie şi speranţă“ raportat la procesele politice din Egipt, Tunisia, Libia sau Yemen.
Washingtonul are alte priorităţi
Dacă în mai 2011, Obama a anunţat că va implica „toate mijloacele diplomatice, economice şi strategice“ pentru a sprijini procesul de democratizare, în prezent ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord nu mai reprezintă o „prioritate“ pentru SUA, a subliniat fosta angajată a Departamentului de Stat american, Danya Greenfield.
Bruxelles-ul doar