Premierul Victor Ponta a subliniat ieri că ţara noastră trebuie să-şi mărească independenţa de importuri şi că poate face acest lucru
România nu renunţă la dezvoltarea proiectelor de transport al gazelor naturale, în ciuda refuzului consorţiului care operează depozitul de la Shah Deniz de a livra gaze naturale Europei prin compania Nabucco, la care şi ţara noastră este acţionar prin Transgaz.
Acest lucru a fost subliniat ieri şi de premierul Victor Ponta, care s-a arătat încrezător în faptul că exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră constituie o alternativă la proiectul Nabucco. "Eu cred că o naţiune puternică - vreau să cred că România e o naţiune puternică - în eşecul unui proiect vede de fapt oportunitatea dezvoltării altora. Resursele pe care România şi celelalte ţări le-au descoperit şi încearcă să le exploateze în zona Mării Negre reprezintă o alternativă la un proiect în care mulţi ani am crezut", a declarat Ponta, citat de Mediafax.
El a adăugat că România este hotărâtă să se afle printre primele ţări care înţeleg să lupte pentru independenţa energetică, ţinând cont de revoluţia energetică realizată de SUA prin descoperirea gazelor de şist şi a petrolului de şist. "România este hotărâtă, Guvernul pe care îl conduc, de a fi printre primele guverne, ţări care înţelege această schimbare fundamentală, care înţeleg că bătălia pentru independenţă energetică şi pentru infrastructură energetică, mai ales, este una dintre cele mai importante pentru anii care urmează", a mai spus Ponta.
Pe lângă pierderile de peste 25 mil. euro suferite de Transgaz din cauza refuzului consorţiului care operează exploatarea gazeiferă Shah Deniz din Azerbaidjan de a alege drept rută de transport a gazelor din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria, compania controlată de stat, prin Ministerul Finanţelor, ar putea pierde şi alt