Atenţie la bolile cardiovasculare. Acestea au ajuns să omoare anual cel mai mulţi oameni, mai mult decât cancerul, spun medicii specialişti. Dar, ceea ce este şi mai îgrijorător, este că tot mai mulâţi bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani ajung la medic după ce suferă un infarct atrag atenţia doctorii.
Dacă vă simţiţi obosiţi şi aveţi stări nejustificate de rău, s-ar putea să suferiţi de o afecţiune cardiovasculară, aşa că ar fi bine să consultaţi un specialist. Aşa a păţit tânărul Aurelian, pe care l-am găsit într-un salon al secţiei de cardiologie a Spitalului de Recuperare din Cluj. Are doar 28 de ani, este medic şi, din cauza stresului şi a surmenajului i s-a făcut rău şi a leşinat. După investigaţii medicii au stabilit că are o uşoară problemă cardiacă.
În acelaşi salon l-am găsit pe acest domn, în vârsă de 59 de ani. Omul spune că are inima dilatată, aşa că de câteva luni este sub supravegherea medicilor.
De vină pentru bolile de inimă sunt stresul cotidian, fumatul, alimentaţia nesănătoasă care duce la obezitate şi creşterea nivelului de colesterol. Iar grav este, că tot mai mulţi tienri ajung pe mâna cardiologilor.
Faptul că în ultimii ani a crescut numărul pacienţilor bolnavi de inimă se vede şi în farmacii, unde mwedicamentele pentru boli cardiovasclare se vând cu pumnul.
Medicii specialişti spun că bolile de inimă se previn dacă adoptăm un stil de viaţă sănătos, cu regim alimentar bazat pe fructe şi legume şi activitate fizică, aproape zilnică.
Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş