Primele şase intervenţii realizate în clinica de chirugie cardiovasculară a Spitalului de copii "Marie Curie", de echipa de specialişti italieni, asistată de medici români, au fost un succes, printre vieţile salvare fiind şi cea a unui bebeluş de o zi, a spus secretarul de stat Raed Arafat.
Primele operaţii pe cord de la "Marie Curie" au avut loc, între 23 şi 25 septembrie, în cadrul Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice iniţiat de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu clinica San Donato şi asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo.
"Pentru a ajunge aici, adică pentru a putea realiza aceste prime şase intervenţii, dintre care, cinci operaţii pe cord şi una de cardiologie intervenţională, am rupt toate regulile birocratice şi am pus dop la urechie la cuvântul «nu». Acest proiect este, într-o formă, o premieră pentru tot ceea ce am făcut. Sper că de acum lumea va crede în proiectul nostru. Dar, aş vreau să atrag atenţia, asupra faptului că operaţiile vor fi făcute cam odată la 15 zile, când vor veni în ţară specialiştii italieni, şi în baza unei liste întocmite de specialişti, potrivit Programului de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, lansat de Ministerul Sănătăţii ", a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, joi, la conferinţa de presă organizată la "Marie Curie".
Cei şase copii operaţi sunte fetiţe cu vârste cuprinse între o zi şi 12 ani, care aveau malformaţii cardiace congenitale. Medici au operat mai întâi cazurile mai simple ca să se obişnuiască unii cu alţii, dar şi cu aparatura şi sala, dar fiecare intervenţie a durat peste trei ore, a explicat doctorul Alessandro Frigiola de la Institutului ştiinţific de recuperare şi îngrijire al clinicii San Donato.
Peste 15 zile, echipa italiană va reveni la Bucureşti pentru alte operaţii. Dar până atunci primele echipe de sp