Fermierii români nu pot să cadă la pace nici măcar între ei, ce să mai meargă să negocieze de la egal la egal cu autoritățile naționale sau europene. Acum, mărul gâlcevei este modul în care se vor împărți între micii și marii fermieri fondurile destinate agriculturii în perioada 2014-2020. Sursa: Marian Ilie
Alianța Ro-Pac a prezentat astăzi propria versiune a viitorului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Deși evenimentul de astăzi fusese anunțat cu fast chiar de către președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu, în cadrul unei conferințe a ligii, membrii acesteia au lipsit de la prezentarea PNDR-ului fermierilor. Mai mult decât atât, LAPAR a rupt legăturile cu Ro-Pac, motivând că varianta PNDR propusă de aceasta "are un caracter populist, nereal și care se opune performanței și dezvoltării".
Într-adevăr, membrii Alianței Ro-Pac vor ca în perioada 2014-2020 să fie finanțate și fermele mici, care produc în principal pentru autoconsum și vând doar surplusul, precum și cele mijlocii, nu doar marile exploatații agricole. LAPAR dorește finanțarea marilor exploatații, care produc pentru comerț.
Mărul discordiei dintre cele două alianțe ale agriculturii îl reprezintă suma de aproximativ 1 miliard de euro. PNDR este structurat pe doi piloni de bază: partea de subvenționare și partea de investiții. Alianța Ro-Pac dorește ca din suma alocată pentru subvenții să fie transferat miliardul de euro către investiții, în favoarea fermelor mici și mijlocii. LAPAR consideră că marile exploatații trebuie susținute.
Numai că scindarea fermierilor lovește de fapt tot în ei. Uniți, ar avea altă putere de negociere atât cu autoritățile naționale, cât și cu cele de la Bruxelles. Chiar președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, declara public, la începutul acestei luni, că fermierii trebuie să fie uniți pe