Absolvenţii de studii superioare vor efectua, după finalizarea studiilor, un stagiu de muncă, stagiu ce va asigura trecerea acestora de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, în vederea integrării socio-profesionale, proiectul fiind aprobat luni de Senat.
Potrivit propunerii de act normativ, „finanţarea stagiului se poate realiza din bugetul propriu al angajatorului, fondul social european, bugetul asigurărilor pentru şomaj, sponsorizări ale persoanelor fizice sau juridice, alte surse potrivit legii. Angajatorii care beneficiază de sume prevăzute de actul normativ sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale stagiarului pe perioada contractului de stagiu încheiat. Scopul efectuării stagiului este asigurarea tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, în vederea integrării socio-profesionale”, se precizează în proiect, citat de Agerpres.
Conform actului normativ, stagiarul este salariatul, absolventul de învăţământ superior angajat la debutul în profesie cu contract individual de muncă, care desfăşoară în baza unui contract de stagiu activităţi pentru consolidarea şi dezvoltarea abilităţilor specifice ocupaţiilor ce pot fi practicate pe piaţa muncii în concordanţă cu specializarea obţinută în învăţământul superior. Stagiarul va avea alături un îndrumător care îi va coordona stagiul pe durata contractului de stagiu şi supraveghează îndeplinirea atribuţiilor corespunzătoare postului ocupat de acesta. Evaluarea stagiarului va fi făcută, la finalul perioadei, de un evaluator care este conducătorul compartimentului în care acesta şi-a desfăşurat activitatea.
Absolvenţii de studii superioare vor efectua, după finalizarea studiilor, un stagiu de muncă, stagiu ce va asigura trecerea acestora de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, în vederea integrării socio-profesionale, proiectul fiind aprobat lu