Nu mai puţin de 74% dintre românii cu vârste între 25 şi 64 de ani susţin că vorbesc cel puţin o limbă străină, în condiţiile în care media UE este de 66%, informează un sondaj Eurostat dat publicităţii astăzi la Bruxelles, de Ziua europeană a limbilor.
Proporţia românilor care susţin că vorbesc cel puţin o limbă străină este mult mai mare decât a bulgarilor (39%) sau a ungurilor (37%), care se află de altfel pe ultimele locuri în UE din acest punct de vedere, dar este şi peste cele din Italia (60%), Franţa (59%) sau Spania (51%). Pe primele locuri la acest criteriu se află Luxemburg (99%, majoritar germană), Lituania (97%, rusă), Letonia (95%, rusă), Danemarca (94%, engleză), Slovenia (engleză) şi Suedia (92%, engleză), iar România este pe locul 14.
Cea mai cunoscută limbă în România este engleza, pe care 17% dintre vorbitori susţin că o cunosc foarte bine, 32% bine şi 52% rezonabil, proporţie mai mare doar în Italia (64%). De asemenea, doar nemţii (16%), francezii (13%) şi italienii (10%), afirmă într-o proporţie mai mică decât românii că vorbesc foarte bine limba engleză, se mai arată în sondajul preluat de Agerpres.
La nivelul lui 2011, 83% dintre copiii din ciclurile primar şi gimnazial şi 94% din elevii cel liceal studiau în UE engleza ca prima limbă străină. Cea de a doua limbă cea mai studiată este franceza, 19% din copiii din ciclurile primar şi gimnazial şi 23% din cel liceal învăţând această limbă în şcoli, urmată de germană (9% şi 21%) şi spaniolă (6% şi 18%).
În România 72% dintre copiii din ciclurile primar şi gimnazial studiază engleza ca primă limbă străină, iar 51% franceza. Practic, numai Luxemburgul devansează România la această categorie de vârstă, cu 90% din elevi studiind franceza ca limbă secundară, însă franceza este una dintre cele trei limbi oficiale în Marele Ducat.
Procentele urcă pân